Menu

Kryštálový cukor v kuchyni

9.3.2018 - Produkty


Sladučký kryštálový cukor nesmie chýbať na každom slovenskom stole. S kryštálovým cukrom sa dá aj z horkej kávy či čaju spraviť výborná pochúťka, ktorá poteší myseľ aj dušu. Navyše kryštálový cukor sa dá použiť aj pri varení, pečení, zaváraní či pri príprave rôznych alkoholických alebo nealkoholických nápojov. Kryštálový cukor sa dá dokonca použiť aj na odstraňovanie škvŕn, či na zmiernenie popálenín na jazyku. Využitie kryštálového cukru je teda naozaj veľmi všestranné v kuchyni aj mimo nej.

cukr

Kryštálový cukor a koláče

Každý z nás má z času na čas chuť na niečo sladké. Pocit sladkého v ústach nám možno pripomína bezstarostné detstvo alebo nám jednoducho privodí pocit harmónie a šťastia. Chuť a túžba na sladké sa podľa tradičnej čínskej medicíny pripisuje aj túžbe po materinskej láske. Niet sa čomu čudovať, sladké väčšina detí dostáva len tak pre radosť alebo za dobré známky v škole, alebo keď pekne poslúchali. So sladkosťami sa nikomu nevynárajú zlé či bolestivé spomienky, naopak iba tie príjemné. S príjemnými spomienkami sú tiež spojené rôzne zákusky, torty či koláče. V súčasnosti existujú rôzne typy týchto sladkých dezertov a na svoje si príde aj ten najnáročnejší maškrtník. Ako sladidlo sa do väčšiny z nich používa práve kryštálový cukor, pretože je výborný a navyše aj veľmi dostupný. Kryštálový cukor sa dá dostať v bežných obchodoch za výhodné ceny, na rozdiel od moderných no drahších variantov sladidiel. Tento druh cukru sa dá použiť do rôznych sladkých plniek, posýpok, ciest, pudingov, jednoducho do všetkého čo s koláčmi či tortami súvisí. Z kryštálového cukru sa dá vyrobiť aj sladučký karamel, ktorý poteší chuťové poháriky nie jedného milovníka sladkého.

kostky

Výroba kryštálového cukru na Slovensku

Kryštálový cukor má svoj pôvod v teplých Ázijských krajinách. Avšak kvôli jeho výbornej chuti sme si ho udomácnili aj my. Kryštálový cukor sa vyrába z cukrovej trstiny, čo je približne dva metre vysoká rastlina, ktorá sa vďaka špeciálnemu spracovaniu premení na cukor. Okrem výroby cukru sa z nej vyrába napríklad aj rum. Na Slovensku sa cukrová trstina nevyrába, kvôli klimatickým podmienkam. Avšak výborný kryštálový, trstinový, práškový či želírovací cukor do našich cukorničiek prináša slovenská spoločnosť známa pod názvom Korunný cukor. Na internetovej stránke www.korunnycukor.sk sa dozviete rôzne zaujímavosti o výrobe cukru, rôzne chutné recepty a taktiež aj široký sortiment cukrov.

Kryštálový cukor v kuchyni
Ohodnoťte příspěvek